Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst is vanaf 1848 ontwikkeld uit de ontginning van woeste gronden. De landgoedeigenaar  experimenteerde met allerlei vormen van grondgebruik. Hij teelde hop en andere landbouwgewassen en hij kweekte fruit buiten en in kassen. De bosbouw bleek het meest geschikt.

Het landgoed bestaat dan ook grotendeels uit bossen en is vermaard om zijn bomentuinen. Om na te gaan welke boomsoorten geschikt zouden zijn voor de Nederlandse bosbouw zijn bomen uit de hele wereld hier samengebracht.

Zo werd  Schovenhorst de bakermat van de douglasspar in Nederland.

De oude kwekerijen op het landgoed zijn omgevormd naar bomentuinen en er is  een arboretum aangelegd. De naaldbomencollectie op Schovenhorst is onderdeel van de Nationale plantencollectie en  Landgoed Schovenhorst is lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische tuinen (NVBT).

Voor meer informatie over:

Drie gebouwen

Op landgoed Schovenhorst zijn drie gebouwen voor activiteiten te huur: het Koetshuis, de Werkstee en de Hop-eest. Elk gebouw is zeer karakteristiek en heeft een heel eigen sfeer.

De Werkstee

De Werkstee is een Veluwse schuur die aan alle kanten is omringd door bos en buitenlucht. In de zomer kunt u buiten op het terras zitten, of in de winter bij de open haard met familie, vrienden, de vereniging of het bedrijf. De Werkstee is geschikt voor feestjes, vergaderingen, cursussen en workshops.

De Hop-eest

Het paviljoen de Hop-eest is van alle moderne gemakken voorzien. Het is geschikt voor zowel een groot (trouw)feest als voor allerhande bedrijfsbijeenkomsten. Met een groot terras in de zomer is dit een echte publiekstrekker. Ferry en Moniek leggen u graag in de watten.

Het Koetshuis

Het romantische Koetshuis ademt de sfeer van vroeger. Foto’s van vier generaties eigenaren hangen aan de wand. In de zomer luistert u op het idyllische terras naar de vogels. In de winter snort de houtkachel. Het is een prachtige stijlvolle locatie voor vergaderingen, familiefeestjes en trouwceremonies.